Βιογραφικό Βασ. Τριτάκη

Home / Βιογραφικό Βασ. Τριτάκη

Γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάρτιο τού 1956 , με ρίζες από Σπάρτη και Κρήτη.
Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1974. Το 1981-84 έκανε ειδικότητα Παθολογικής Ανατομικής στο ΚΑΤ Κηφισιάς με σκοπό να συνεχίσει μετά στην Ανθρωπολογία που δεν υπήρχε τότε σαν έδρα στην Ελλάδα…
Από το 1978 φοιτητής ακόμη, αρχίζει να ταξιδεύει με ωτοστόπ σε όλη την Ευρώπη και από το 1979 και στην Ασία. Η ελευθερία και τα ελάχιστα έξοδα τού ωτοστόπ , τού επιτρέπουν να κάνει μακρινά μοναχικά ταξίδια και να φτάσει εκεί όπου δεν φτάνει συγκοινωνία και ο συμβατικός τουρισμός.
Συνδυάζοντας το πολύωρο περπάτημα κάθε μέρα , φθάνει σε απρόσιτα μέρη και συναντά απίθανους ανθρώπους , αναχωρητές , ερημίτες , αιωνόβιους , βοτανάδες που μαζεύουν σπάνια φυτά , πλανόδιους παραδοσιακούς γιατρούς και θεραπευτές που τον ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως. Συναντά και συνταξιδεύει με άλλους επιστήμονες ερευνητές και μαθαίνει για επαναστατικές θεωρίες από ασυμβίβαστα και ανήσυχα μυαλά. Έρχεται σε επαφή με παραδοσιακές και πανάρχαιες θεωρίες θεραπειών που σέβονται την Φύση , το περιβάλλον και τον άνθρωπο – και το κυριότερο: ομοιάζουν με τις απόψεις και τις διδασκαλίες τών αρχαίων ελληνικών σχολών τού Πυθαγόρα , τού Ιπποκράτη κλπ (πρόληψη παρά θεραπεία , η διατροφή σου να είναι και το θεραπευτικό σου μέσο , ο σωστός τρόπος ζωής διατηρεί την υγεία και την μακροζωία κλπ).
Είναι από τους πρώτους έλληνες που βρήκε στην ξεχασμένη φυλή τών Καλάς το 1984 στον Ινδοκαύκασο (ελληνική φυλή που επιβίωσε στο βόρειο Πακιστάν, μετά την Μακεδονική εκστρατεία στην Ασία). Ο Βασ. Ε. Τριτάκης την έκανε γνωστή στην Ελλάδα με συνεχείς διαλέξεις-προβολές , γράφοντας το πρώτο άρθρο στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» (Μάρτ.1985) και δημιουργώντας την πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους 16mm «Μεγαλεξάνδρου κόρες» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και διακρίσεις στα φεστιβάλ Δράμας 1985 και Θεσσαλονίκης 1986. (έχει σπουδάσει ερασιτεχνικά από φοιτητής φωτογραφία και κινηματογραφία – με αποτέλεσμα να έχει χιλιάδες φωτογραφίες και ταινίες από τα αμέτρητα ταξίδια του).
Από το 1979 που άρχισε τα μεγάλα ταξίδια του στην Ασία , συνειδητοποιεί ότι το ελληνικό στοιχείο και πολιτισμός είναι ζωντανά και ξακουστά μέχρι πέρα από τον «Μεγάλο Ωκεανό» (Γάγγη ποταμό) και ότι η αρχαία ελληνική ιατρική έχει επηρεάσει τις ντόπιες ιατρικές και έχει διδαχθεί από τον ίδιο τον Γαληνό μέχρι το Θιβέτ !!! Το 1979 διέσχισε Τουρκία , Πακιστάν , Αραράτ , Περσία , Αφγανιστάν , Νεπάλ , Ινδίες όπου άρχίσε να μαθαίνει τα βότανα τής Αγιουρβέντα , την θεραπευτική Γιόγκα και να επανεκτιμά βαθύτατα την αρχαία ελληνική ιατρική , η οποία είναι θρύλος σε όλη την Ασία. (υπάρχουν σήμερα σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες σε Ινδία και Πακιστάν που δημιουργούν φυσικά φάρμακα , βασισμένα στις συνταγές τού Ιπποκράτη ~ μέσω τών ελλήνων ιατρών που ακολούθησαν την μεγάλη εκστρατεία τού Μεγαλέξανδρου στην Ανατολή και μετέδωσαν τις ιδέες και τις γνώσεις τους στους ασιάτες.)

Το 1990 εντοπίζει ακόμη μια άλλη ελληνική φυλή που ζει στα Ιμαλάϊα στην περιοχή τής Μαλάνας στα 3200 μέτρα, κάνοντας μία εκτεταμένη έρευνα – εργασία για την βοτανοθεραπευτική τών «ελλήνων ιατρών» που ζούν και εργάζονται ακόμη στην Ασία. Οι «έλληνες γιατροί» ή γιουνάνι εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν από τούς έλληνες γιατρούς τής εκστρατείας και τής μετέπειτα επικυριαρχίας και επιρροής τού ελληνικού πολιτισμού σε όλη την Ασία για 500 χρόνια !!!

Από το 1982 αρχίζει να διδάσκεται τον Βελονισμό όταν πρωτο-ταξιδεύει στο Hong- Kong, όπου πήγε για να βελτιώσει το Kung-Fu που είχε αρχίσει στην Αθήνα και το Tae Kwon Do που είχε αρχίσει στην Θεσσαλονίκη από φοιτητής.

Κατά την περίοδο τής στρατιωτικής θητείας (1985 –87) γίνεται έφεδρος αξιωματικός στο 401 Γενικό Στρατιωτ. Νοσοκομ. Αθηνών στην Πνευμονολογική κλινική. Όταν υπηρετεί στον Έβρο λαμβάνει ειδική τιμητική μνεία για την διατήρηση τής υγείας τού τάγματός του με την ελάχιστη κατανάλωση φαρμάκων και αντιβιοτικών , χορηγώντας κυρίως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία..

Το 1989 τελειώνει τις σπουδές τής Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο τής Nanjing στην Κίνα. Από το 1987 αρχίζει να επισκέπτεται διάφορα άλλα νοσοκομεία Βελονισμού σε άλλα κράτη για να γνωρίσει και άλλες φυσικές παραδοσιακές μεθόδους και διαφορετικές τεχνικές βελονοθεραπείας που επικρατούν σε διάφορες γωνίες τής Ασίας και Ινδοκίνας. Έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από τον Βελονισμό στις σχολές : Σρί Λάνκα – Colombo (1987), Σιγκαπούρη (1991), Ταϊβάν – Taichung (1992) , Ταϊλάνδη – Chiang Mai (1993), Κορέα – Seoul (1995), Ιαπωνία – Tokyo (1996).

Στην Κίνα συνεχίζει μέχρι τώρα να ταξιδεύει κάθε 2 χρόνια και να παρακολουθεί εξελικτικά σεμινάρια στα πανεπιστήμια Βελονισμού και Φυτοθεραπείας: τού Πεκίνου , τής Σαγκάης , τής Τσένγκ Ντού , τής Τιαντζίν και τής Ναντζίνγκ. Ενδιαφέρεται επίσης έντονα για την τέχνη τού Feng Shui (διευθέτηση τού ανθρώπου στον χώρο για σωστότερη υγεία και ευεξία) όπως και για την αρχαία κινέζικη ενεργειακή τεχνική Αυτό-θεραπείας Qi Gung (Τσι Γκουνγκ). Έχει παρακολουθήσει διάφορα ανάλογα σεμινάρια στην Κίνα και στο Χονγκ-Κονγκ.

Έχει συμπληρώσει συνολικά 2 χρόνια ζωής και περιπλάνησης στις Ινδίες και άλλα 2 χρόνια ζωής και ερευνών σε διάφορα μέρη τής Κίνας.

Στην Ταϊλάνδη από το 1991 διδάσκεται το παραδοσιακό «Τάι μασάζ» και παίρνει το πτυχίο του το 1994 στη σχολή Wat Po τής Bangkok . Συνεχίζει να διδάσκεται το «Τάι μασάζ» και στις σχολές τής βόρειας χώρας – στην πόλη Chiang Mai , όπως στην φημισμένη σχολή μασάζ τής mama Lek το 2002 και στο International massage school of Chiang Mai το 2003. Διότι η άποψή του είναι ότι : αν μπορείς να βοηθήσεις έναν οργανισμό με λιγότερα φάρμακα και να βάλεις στη θέση τους ένα ολοκληρωμένο μασάζ και να επαναφέρεις την σωστή στάση τού σώματος , ο οργανισμός ευνοείται πιο συνολικά (ολιστικά) και διευκολύνεται στην Αυτο-ρύθμισή του.

Από το 1996 ταξιδεύει στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στον Αμαζόνιο και στις Άνδεις , ενδιαφερόμενος για τα βότανα και τις παραδοσιακές θεραπευτικές τών Μάγιας, Αζτέκων και Ίνκας με αποστολές Εθνοφαρμακολογίας τών πανεπιστημίων τού Τέξας , τού Purdue και τού αμερικάνικου συμβουλίου τών βοτάνων (American Botanical Council).

Συνεργάζεται τώρα στον τομέα τής Φυτοθεραπευτικής (βοτάνων) με τα πανεπιστήμια Κολούμπια Νέας Υόρκης (ερευνητικό πρόγραμμα), Αριζόνα με τον καθηγητή Άντρου Βάϊλ και Νέου Μεξικού τών Ενωμένων Πολιτειών με την γιατρό καταγωγής Ναβάχο : Τιεραόνα.
Στο Βέλγιο με το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτοθεραπείας (διατηρώντας με όλα συνεχόμενη πανεπιστημιακή εκπαίδευση).

Παράλληλα με την δυτική ιατρική μελέτησε και την Ιριδολογία στα φοιτητικά χρόνια. Στη συνέχεια με δύο δασκάλους ινδο-άγγλους ιατρούς Ravi Ponahia και Branton Nelson και αργότερα όταν έφθασε η Ιριδολογία πιό επίσημα στην Ελλάδα στις 2-3 σχολές που δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα , παραρτήματα τού πανεπιστημίου «Φιλίας τών Εθνών» τής Μόσχας , τής Dorimo τής Ιταλίας και τής αμερικάνικης σχολής τού Bernard Jensen.

Επίσης παρακολουθεί τα σεμινάρια τής Apitherapy (θεραπειών που γίνονται με τα προϊόντα τής μέλισσας !!) σε πρότυπες κλινικές που υπάρχουν στην Ρουμανία και Γερμανία.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχει ταξιδέψει σε 60 κράτη , όπου ερευνά τους κανόνες επιβίωσης διαφόρων λαών και τις υγιεινές αρχές τής καθημερινής τους ζωής, που βάσει αυτών διατήρησαν την ύπαρξή τους πάνω στη Γη για αιώνες ατελείωτους , ενώ παράλληλα δημιούργησαν αξιοθαύμαστους πολιτισμούς , χωρίς όμως να καταστρέφουν το γύρω τους περιβάλλον και να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή , ή την υγεία άλλων…. Αυτού τού είδους οι μελέτες και οι εφαρμογές εντάσσονται στην επιστήμη τής Εθνοϊατρικής και τής Εθνοφαρμακολογίας, που τώρα διδάσκονται από έδρες ορισμένων ξένων πανεπιστημίων.

Όπως είναι φυσικό , ο ιατρός Βασίλειος Ε. Τριτάκης έχει διαμορφώσει τώρα «την δική του γραμμή» για την Προληπτική ιατρική που είναι αποτέλεσμα (απάνθισμα) επιλογών από τις χρησιμότερες τεχνικές υγείας που έχει γνωρίσει σε όλα αυτά τα ερευνητικά ταξίδια του. Και έχει επιλέξει να εφαρμόζει ορισμένες φυσικές μεθόδους και τεχνικές , που υποβοηθούν το σώμα στην αποτοξίνωσή του και στην οργάνωση τής έγκαιρης Άμυνας και Ανοσίας του. Ο καθένας που συμμετέχει και τις ακολουθεί ανταμείβεται με αντάξια έπαθλα :

όπως την Διατήρηση τής καλής του υγείας , την καθημερινή ευεξία και καθαρότητα του Νού και την καλής ποιότητας Μακροβιότητα !!!